lördag 1 september 2012

Airams Moussaka (LCHF)


Testade idag att göra Airams Moussaka. En LCHF maträtt som faktiskt blev grymt god :) Bilden är väl inte den läckraste men saken var den att jag helt glömde bort att ta kort så fick snabbt slänga fram kameran efter att ena sonen hade börjat äta för att hinna få en bild på det. Insåg att detta receptet ville jag verkligen spara. Det var bara 1 tonårs son av tre som frågade om det inte skulle vara något till som tex pasta. Men man saknade varken potatis eller pasta... räckte gott med Moussakan, LCHF tzaziki och en grekisk sallad :)

Nu har jag höftat med kryddor och diverse så jag kan inte säga någon mängd men tänkte skriva upp vad jag hade i och ca mängd.  En dutt av varje liksom :P Annars glömmer jag bort det tills nästa gång :P

MOUSSAKA
ca. 800-1000g Köttfärs (fläskfärs om man vill ha mer fett)
1 st Aubergin
2 burkar champinjoner
Paprika pulver
Alpnearings kött marinad
Alpnearings vitlökskrydda
Chili
1-2 pressad vitlök
Ingefära
Riven ost (jag hade ca. 2-2½ dl)
ca 2 msk tacosås (medium)
1½-2 dl grädde
Salt
Peppar
Smör att steka i

Gör så här: Bryn köttet ihop med alla kryddorna. Häll ner köttet i en ugnsform.
Stek/grilla i grillpanna Aubergin hyffsat torr.
Stek även champinjonerna torra ihop med lite salt.
Fördela aubergin och champinjonerna över köttfärsen
Blanda ihop ost, tacosåsen och grädden och häll över det andra, jämt.
In i ugnen i 200 grader tills osten fått fin färg.

Gör under tiden den jätte goda Tzazikin

TZAZIKI
Ingredienser:
5 dl turkisk yoghurt
1 stor gurka
1-2 vitlöksklyftor
2-3 tsk olivolja
1 tsk salt
svartpeppar


Gör så här
Skala och riv gurkan grovt på rivjärn. Låta rinna ur i durkslag. Krama ur evtuellt de sista vattnet. Ju torrare desto bättre.
Blanda gurka, yoghurt, olja och pressa över vitlök.
Smaka av med svartpeppar och salt.
Låt helst tzatzikin stå och dra ett par timmar i kylskåp så blir den smarrigare och smakerna sig ordentligt.


Servera en god grekisk sallad till!

Mums!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar